dinsdag, juni 18, 2024

Spelersvakbond luidt noodklok: spelers maken teveel minuten!

Veel gelezen

FIFPro, de vakbond voor voetballers, heeft zijn bezorgdheid geuit over de overvolle voetbalkalender, met een mogelijk seizoen van 89 wedstrijden in het vooruitzicht. De spelersvakbond maakt zich zorgen over het welzijn van voetballers en roept op tot meer rustperiodes en een beperking van back-to-back wedstrijden. Ze willen met name minimaal 45 minuten actie in opeenvolgende wedstrijden, met minder dan vijf dagen rust tussen de twee wedstrijden.

Deze oproep van de spelersvakbond komt als reactie op het seizoensrapport dat is opgesteld in samenwerking met Football Benchmark, een gegevens- en analyseplatform. Volgens het rapport zijn er tekenen dat de huidige generatie topspelers meer mentale en fysieke belasting ondervindt door de overvolle wedstrijdkalender dan vorige generaties. In een gezamenlijke verklaring benadrukten voorzitter David Aganzo en algemeen secretaris Jonas Baer-Hoffmann de noodzaak van actie om dit probleem aan te pakken.

Meer dan 120.000 minuten gespeeld

Pedri, de middenvelder van FC Barcelona, heeft op de jonge leeftijd van 20 jaar al maar liefst 12.000 minuten speeltijd verzameld. Ter vergelijking: zijn coach Xavi had 25 procent minder speeltijd op dezelfde leeftijd. Aan de andere kant heeft de 24-jarige Kylian Mbappé al 26.952 minuten gespeeld, wat 48 procent meer is dan Thierry Henry op dezelfde leeftijd.

In het komende seizoen 2024/2025 worden de Champions League en het WK voor clubs uitgebreid, waardoor het aantal wedstrijden voor bepaalde clubs kan oplopen tot 89 per voetbalseizoen. Dit zal de gezondheid en carrières van spelers nog meer onder druk zetten. Als bedrijfstak hebben we een zorgplicht voor deze spelers en moeten we snel actie ondernemen om hun gezondheid en welzijn te waarborgen.

Laatste nieuws

Ajax heeft met Alex Kroes eindelijk een nieuwe algemeen directeur

Alex Kroes wordt de nieuwe algemeen directeur van Ajax, op voordracht van de RVC van de club. Kroes, de...

Gerelateerde artikelen