zaterdag, maart 2, 2024

Oranje vrouwen trainen op WK als enigen op een cricketveld

Veel gelezen

Volgens het ANP zijn de Nederlandse voetbalvrouwen de enigen in Nieuw-Zeeland die op een cricketveld trainen. De FIFA heeft voetbal- of rugbyvelden beschikbaar gesteld voor de 15 andere nationale teams die deelnemen aan het WK. De FIFA heeft aanpassingen gedaan aan het cricketveld in Tauranga, waar Nederland traint.

Een harde plaat in het midden van het veld wordt echter als “gevaarlijk” beschouwd en maakt het volgens bondscoach Andries Jonker onmogelijk om met een volledig team van elf spelers te spelen. Daarom worden er aangepaste oefeningen uitgevoerd op het veld.

Momenteel trainen acht van de 16 nationale teams in Auckland, de grootste stad van Nieuw-Zeeland. Drie teams hebben Wellington als basiskamp gekozen, terwijl er ook getraind wordt in Hamilton, Palmerston North, Dunedin en Christchurch. In Christchurch wordt getraind op rugbyvelden die door de FIFA zijn aangepast om als voetbalvelden te dienen, zoals een gemeentewoordvoerder uitlegde.

Niet de eerste keuze van Oranje

Tauranga was niet de voorkeurslocatie voor de training vanwege de afstand tot Dunedin, waar Oranje twee groepswedstrijden zal spelen. De FIFA bepaalt echter de uiteindelijke bestemming. De KNVB koos voor Tauranga vanwege het mildere klimaat vergeleken met Dunedin. Ondanks bezwaren zal Oranje blijven trainen op het cricketveld, waar niet volledig elf tegen elf kan worden geoefend.

Een verhuizing naar Hamilton werd overwogen, maar bracht logistieke uitdagingen met zich mee. De Nederlandse ploeg verblijft in Tauranga, wat ongeveer anderhalf uur rijden is van Hamilton. Daarentegen kunnen Vietnam, Portugal en de Verenigde Staten, de andere teams in de groepsfase, trainen op voetbalvelden.

Kleine grope Nederlandse fans

Ongeveer 600 Nederlandse fans zullen de eerste groepswedstrijd van Nederland in Nieuw-Zeeland bijwonen, gebaseerd op de meest recente gegevens van de KNVB. Het Forsyth Barr stadion in Dunedin biedt plaats aan ongeveer 26.000 personen en er zijn al 8.000 kaarten gekocht voor de wedstrijd tegen Portugal, die gepland staat voor zondag om 9.30 uur Nederlandse tijd.Volgens de Nederlandse ambassadeur in Nieuw-Zeeland, Ard van der Vorst, wonen er naar schatting 150.000 mensen met een Nederlandse band in het land dat het WK organiseert. In Nieuw-Zeeland wonen ook ongeveer 40.000 mensen met een Nederlands paspoort. Van der Vorst hoopt dat zij tijdens de groepswedstrijd tegen Portugal een levendige “zee van oranje” op de tribunes zullen creëren.

Voor de wedstrijd tegen de Verenigde Staten aanstaande donderdag zullen volgens de laatste cijfers meer dan 1.000 Nederlandse fans aanwezig zijn. Er zijn al meer dan 31.000 kaarten verkocht voor de wedstrijd in het Wellington stadion, dat een capaciteit heeft van 34.500 zitplaatsen. Van der Vorst constateert een grote belangstelling voor deze wedstrijd in Wellington, mede door de relatief korte vlucht van 12 uur vanuit Amerika.

Op dit moment wordt verwacht dat er ongeveer 3.500 fans aanwezig zullen zijn bij de groepswedstrijd tegen Vietnam op 1 augustus. Er zijn al meer dan 200 kaarten gekocht door personen met de Nederlandse nationaliteit.

Laatste nieuws

Ajax heeft met Alex Kroes eindelijk een nieuwe algemeen directeur

Alex Kroes wordt de nieuwe algemeen directeur van Ajax, op voordracht van de RVC van de club. Kroes, de...

Gerelateerde artikelen