vrijdag, mei 24, 2024

Scheidsrechter Bas Nijhuis ergert zich aan gedrag Dusan Tadic

Veel gelezen

Bas Nijhuis, scheidsrechter op het hoogste niveau, maakte onlangs zijn opwachting in Vandaag Inside om commentaar te geven op de wedstrijd tussen PSV en Ajax. De wedstrijd eindigde in een 3-0 overwinning voor PSV. Bij het bespreken van de wedstrijd wees Nijhuis erop dat Ajax-aanvoerder Dusan Tadic te veel op de grond lag en suggereerde dat hij een gele kaart had moeten krijgen voor zijn gedrag. Nijhuis vindt dat dergelijk gedrag uit het spel moet worden uitgebannen om eerlijk spel te garanderen. Hij verklaarde: “De volgende keer moet hij echt geraakt worden voordat je fluit. We moeten dit soort gedrag echt gaan uitbannen.”

Hoewel Nijhuis niet de scheidsrechter was bij de wedstrijd PSV – Ajax, waarschuwde hij voor de gevolgen van het niet optreden tegen het gedrag van Tadic. Hij vroeg: “Wat denk je dat er dan de volgende keer gebeurt in een duel? Denk je dat er dan nog gefloten wordt?  Dan laat je het ook gewoon doorgaan.” De kwestie van spelers die duiken en blessures veinzen is al lange tijd een onderwerp van discussie in de voetbalwereld. Terwijl sommigen betogen dat het een onderdeel van het spel is, vinden anderen dat het een vorm van valsspelen is en het spelverloop verstoort.

Penalty en gele kaart

De opmerkingen van Nijhuis zijn niet onbekend in de voetbalwereld, net als de discussie over de zogenaamde schwalbe. Er zijn zowel voorstanders van een harde aanpak, zoals Nijhuis suggereert, maar er zijn ook genoeg mensen die vinden dat het niet de verantwoordelijkheid van scheidsrechters om dit probleem aan te pakken, maar van de clubs en spelers.

Scheidsrechters kunnen overigens in het ergste geval een penalty of gele kaart geven voor het opzettelijk proberen de scheidsrechter via een schwalbe te misleiden. Bij invoering van deze regel werd daar ook veelvuldig gebruik van gemaakt, maar de huidige praktijk is dat de gele kaart steeds vaker in de borstzak blijft wanneer spelers zich schuldig maken aan dergelijk gedrag.

 

Laatste nieuws

Ajax heeft met Alex Kroes eindelijk een nieuwe algemeen directeur

Alex Kroes wordt de nieuwe algemeen directeur van Ajax, op voordracht van de RVC van de club. Kroes, de...

Gerelateerde artikelen