woensdag, april 24, 2024

Feyenoord toont initiatief met anti-asociaal gedrag slogan op shirt

Veel gelezen

Vorige week voerde de KNVB per direct strengere regels in naar aanleiding van (opnieuw) een incident waarbij een speler werd geraakt door een aansteker die uit het publiek werd gegooid. De nieuwe regels zijn duidelijk: wanneer er spullen uit het publiek worden gegooid, gaan spelers naar de kleedkamer. Gebeurd het vervolgens nogmaals, dan wordt de wedstrijd definitief gestaakt. Wordt er een voorwerp uit het publiek gegooid en raakt het voorwerp een speler of scheidsrechter, dan volgt directe staking van de wedstrijd.

Ook Feyenoord heeft direct na het incident actie ondernomen om een nieuw aansteker incident te voorkomen. Alle spelers zullen, als blijk van solidariteit, zondagavond tijdens de wedstrijd tegen RKC Waalwijk een speciaal shirt dragen. Op het shirt staat “Gebruik je verstand” een boodschap die bedoeld is om fans aan te moedigen na te denken voordat ze handelen en om verantwoordelijk gedrag te bevorderen.

Het gebruik van speciale netten en shirts zijn slechts eerste stappen die gemaakt kunnen worden om asociaal gedrag bij voetbalsupporters te voorkomen. Er moet echter meer worden gedaan om de diepere oorzaken van dit probleem aan te pakken.  Een stadionverbod en vergoeden van kosten of zelfs vervolging door justitie (wanneer een speler door een voorwerp wordt geraakt) zijn andere middelen die kunnen bijdragen aan het al langer durende gedrag van doorgaans een zeer kleine groep ascoiale supporters.

Een cultuuromslag is nodig om escalatie te voorkomen

Een andere mogelijkheid is het opstellen van een gedragscode voor fans, waarin staat wat acceptabel gedrag is bij voetbalwedstrijden. Deze code kan duidelijk zichtbaar in het stadion worden opgehangen en aan alle fans worden meegedeeld via verschillende kanalen, waaronder sociale media en aankondigingen in het stadion. De code zou ook consequenties kunnen bevatten voor het overtreden van de regels, zoals een verbod om toekomstige wedstrijden bij te wonen.

Uiteindelijk hoopt Feyenoord, samen met alle andere clubs en de KNVB, dat er een cultuur kan worden gecreëerd waarin respect voor elkaar en de sportiviteit voorop staan. Zo kunnen clubs evenementen en initiatieven organiseren die fans samenbrengen en een gevoel van gemeenschap en kameraadschap bevorderen.

De inspanningen van Feyenoord om een nieuw lichter incident te voorkomen zijn prijzenswaardig, maar er moet meer worden gedaan om de onderliggende oorzaken van dit probleem aan te pakken. Door verantwoordelijk gedrag onder fans te bevorderen en een veilige en gastvrije omgeving te creëren, kunnen voetbalclubs ertoe bijdragen dat iedereen van het mooie spel kan genieten.

 

 

Laatste nieuws

Ajax heeft met Alex Kroes eindelijk een nieuwe algemeen directeur

Alex Kroes wordt de nieuwe algemeen directeur van Ajax, op voordracht van de RVC van de club. Kroes, de...

Gerelateerde artikelen