woensdag, april 24, 2024

Nieuw fenomeen in opkomst: sportswashing

Veel gelezen

Als je ook maar enigszins geïnteresseerd bent in voetbal, heb je waarschijnlijk wel eens gehoord van Saoedische clubs als Al-Nassr, Ittihad FC, Al-Hilal of Al-Shabab. De laatste tijd lijkt het wel of elke topspeler in verband wordt gebracht met een overstap naar Saoedi-Arabië.Cristiano Ronaldo zette de trend toen hij in december naar Riyad verhuisde, gevolgd door andere grote namen zoals Karim Benzema, N’Golo Kanté en Hakim Ziyech.

Met het geld dat wordt geboden, is het geen wonder dat Saoedi-Arabië het nieuwe beloofde land in het voetbal aan het worden is. Ronaldo verdient naar verluidt zo’n 200 miljoen euro per jaar bij Al-Nassr – een bedrag waar geen enkele Europese club aan kan tippen.

Enorme ambities

Al tientallen jaren vertrekken voetballers naar “de zandbak” in landen als Qatar, Dubai of Abu Dhabi. De huidige koopwoede in Saoedi-Arabië lijkt echter van een heel nieuw niveau te zijn, ondanks de aanwezigheid van veel zand in het landschap.Saoedi-Arabië is een land met een grote passie voor voetbal. Het nationale team kwalificeert zich regelmatig voor het WK en versloeg vorig jaar zelfs de uiteindelijke wereldkampioen Argentinië. Bovendien kijkt een aanzienlijk deel van de bevolking van bijna 36 miljoen mensen naar verbazingwekkend veel voetbal. Hoewel de eigen competitie erg populair is, volgen velen bijvoorbeeld ook de Engelse Premier League.

Toch verlangt het land naar nog meer, zowel op het gebied van politiek als voetbal. Kroonprins Mohammed bin Salman, die wordt gesteund door een investeringsfonds, wil de competitie naar het niveau van de Europese subtop tillen. Deze ambitie overtreft de plannen van andere landen zoals Qatar of de Verenigde Arabische Emiraten.

Laatste nieuws

Ajax heeft met Alex Kroes eindelijk een nieuwe algemeen directeur

Alex Kroes wordt de nieuwe algemeen directeur van Ajax, op voordracht van de RVC van de club. Kroes, de...

Gerelateerde artikelen