vrijdag, mei 24, 2024

20-jarige veldbestormer die keeper Sevilla een klap gaf ging al twee keer eerder over de schreef

Veel gelezen

Nederlandse voetbalfans waren donderdagavond met stomheid geslagen toen een zogenaamde veldbestormer, supporter van PSV, uit het niets verscheen tijdens de wedstrijd tussen PSV en Sevilla FC. De man rende het veld op en viel de keeper van de Spaanse club, Marko Dmitrovi, aan voordat hij door de politie werd aangehouden. De 20-jarige was in staat om de keeper een klap te geven, voordat hij door stewards en politie kon worden overmeesterd.

De man, geïdentificeerd als een 20-jarige man uit Roermond, zit nu in voorlopige hechtenis en zal maandag voor de rechter verschijnen. Hij wordt verdacht van mishandeling en overtreding van een eerder door de gemeente opgelegd gebiedsverbod. Het incident heeft discussie opgeroepen in de voetbal gemeenschap en daarbuiten, waarbij velen zich afvragen waarom de man het nodig vond zo’n drastische actie te ondernemen. Het was niet de eerste keer dat de man de fout in ging. Hij kreeg in zowel 2021 als in 2022 al een taakstraf opgelegd wegens voetbalgerelateerde overtredingen.

Zeer hoog alcoholpromillage

De Wet Middelenonderzoek bij Geweldplegers staat de politie toe gewelddadige overtreders te testen op alcohol en drugs. Hiervan heeft de politie bij de verdachte man gebruik gemaakt en er werd een alcoholpromillage van meer dan 1,6 promille vastgesteld.

Het Openbaar Ministerie  heeft inmiddels besloten snelrecht toe te passen bij deze zaak. Snelrecht is mogelijk bij zaken die relatief snel afgehandeld kunnen worden, omdat het bewijsmateriaal vrij eenvoudig beschikbaar is. Naast het hoge alcoholpromillage zijn er immers ook videobeelden die in de rechtszaal gebruikt kunnen worden.

PSV schaamt zich diep voor het gedrag van deze supporter

PSV heeft inmiddels via een verklaring laten weten dat ze verontschuldigingen hebben aangeboden aan de keeper van Sevilla. De Eindhovense club schaamt zich diep voor het gedrag van de man. De club heeft tevens verregaande maatregelen aangekondigd. Zo willen zij de schade, waaronder een zeer waarschijnlijke boeten van de UEFA op de man verhalen en het beleid ten aanzien van toezicht op gebied- en stadionverboden verscherpen. “Dit is PSV onwaardig en wij schamen ons er diep voor”, zegt algemeen directeur Marcel Brands.

Gezin veldbestormer bestookt met haatmails

De 20-jarige man heeft niet alleen zichzelf in de nesten gewerkt. Naast het feit dat hij mogelijk jaren financieel zal moeten boete voor zijn actie en een mogelijke gevangenisstraf krijgt, heeft hij ook ellende afgeroepen over zijn gezin. Deze hebben namelijk sinds zijn actie enorm veel haatmails ontvangen, soms met dreigende opmerkingen. Volgens de advocaat van de familie, Paul Saris, is directeur Marcel Brands mede verantwoordelijke voor deze stortvloed aan haatmail.

Brands gaf na de wedstrijd in een verklaring aan dat hij het gedrag van de supporter erger vond dan de uitschakeling van PSV. Daarmee heeft hij volgens de advocaat van de ouders van de verdachte olie op het vuur gegooid. Hij zei hierover: “Ik heb contact met zijn ouders en zonder daar al te diep op in te gaan: het gaat om hele nare berichten. Dat is niet los te zien van de bijna opruiende teksten van de directeur van PSV”. Hij vind het kwalijk dat de voorzitter van SPV op de stoel van de rechter is gaan zitten, zonder volgens hem alle feiten en omstandigheden te kennen. 

De zaak tegen de 20-jarige veldbestormer dient al op 8 maart en naar verwachting zal de rechter ook direct uitspraak doen. 

 

Laatste nieuws

Ajax heeft met Alex Kroes eindelijk een nieuwe algemeen directeur

Alex Kroes wordt de nieuwe algemeen directeur van Ajax, op voordracht van de RVC van de club. Kroes, de...

Gerelateerde artikelen