De Oranje Leeuwinnen hebben vriendschappen gesloten met de plaatselijke Maori uit Tauranga. In een welkomstceremonie, begeleid door gezang, werden de speelsters hartelijk omarmd door de lokale stammen. De Tangata Whenua voerden een indrukwekkende Haka uit, die de eenheid tussen het Nederlandse team en de lokale bevolking symboliseerde.
De Leeuwinnen werden door de ceremonie geleid, die minder dan een uur duurde. Vier krijgers leidden hen het veld op bij het Bay Oval sportcomplex, waar de zegening plaatsvond. De Maori en het Nederlandse team wisselden geschenken uit na een betekenisvolle discussie over Maori-waarden en normen.
Andries Jonker bood de Nederlandse emigranten een Oranjeshirt met handtekeningen aan. De spelers ontvingen een armband met een pounamu, een groene steen die uniek is voor Nieuw-Zeeland en een belangrijke culturele en spirituele waarde heeft.Verslaggever Steven Kooijman heeft de Oranje Leeuwinnen bereisd en op de voet gevolgd en geeft inzicht in de kansen van het team van Andries Jonker.
Imiterende voetbalsters vallen niet in de smaak
Tijdens de open training ’s middags hadden de Leeuwinnen de gelegenheid om in contact te komen met veel Nederlandse emigranten en hun nakomelingen. Ze zongen zelfs het lied “Zie die Leeuwinnen” van Claudia de Breij. Chantal Janzen riep uit: “Die meiden weten echt hoe ze moeten voetballen!” Het Haka incident werd ook besproken tijdens de toespraken. In een inmiddels verwijderd KNVB-filmpje was te zien hoe Merel van Dongen en aanvoerder Sherida Spitse een haka imiteerden, wat door sommige Maori niet goed werd ontvangen. Er was echter geen animositeit in het cricketstadion, dat was omgebouwd tot trainingsveld.
Na het schudden van handen met alle spelers en de coaching staf, vergaven de Maori de onhandige actie met de woorden: “We verwelkomen jullie met open armen en open harten, zoals onze voorouders zouden hebben gedaan,” zei een van de chiefs.