dinsdag, april 23, 2024

KNVB geeft TOP Oss boete om vlag die er al drie jaar hangt

Veel gelezen

De KNVB heeft TOP Oss een voorwaardelijke boete van € 3.750 opgelegd vanwege de aanwezigheid van een aanstootgevend spandoek dat al minstens drie jaar in het Frans Heesen Stadion hangt. Het spandoek, dat soms te zien is bij uitwedstrijden van de club uit de Keuken Kampioen Divisie, staat bekend als de Confederatievlag en is door de KNVB aangemerkt als “aanstootgevend en geassocieerd met slavernij en racisme”.

Deze vlag wordt vaak gebruikt door de racistische Ku Klux Klan in de Verenigde Staten. De boete is voorwaardelijk, wat betekent dat TOP Oss alleen hoeft te betalen als de vlag de komende twee jaar bij de club wordt getoond.

Confederatievlag als symbool van onderdrukking en slavernij

De Confederatievlag, gevoerd door de zuidelijke staten die zich in 1861 afscheidden van de Verenigde Staten, is al tientallen jaren een controversieel symbool. Het conflict dat daarop volgde, bekend als de Burgeroorlog, werd grotendeels uitgevochten over de slavernij. Terwijl president Abraham Lincoln de slavernij wilde afschaffen, wilden de zuidelijke staten de slavernij behouden, wat de afscheiding aanwakkerde. De vlag wordt echter ook geassocieerd met haatgroepen zoals de Ku Klux Klan en wordt door velen gezien als een symbool van racisme en onderdrukking.

Het is verrassend dat de KNVB nu pas actie onderneemt, omdat de vlag al minstens drie jaar te zien is bij TOP Oss. Een woordvoerder van de voetbalbond verklaarde dat de vlag onder de aandacht van een accountant of aanklager betaald voetbal moet worden gebracht om actie te kunnen ondernemen. Als de vlag niet zichtbaar is of niet opvalt, kan er geen reden zijn om actie te ondernemen. In dit geval werd de vlag één keer opgemerkt en vastgelegd in het wedstrijdverslag, en later bevestigd op video.

Weigering spelers was aanleiding tot boete

Op 21 april 2023, tijdens de wedstrijd tussen Willem II en TOP Oss, brachten supporters van TOP Oss de Confederatievlag mee het uitvak in. Hierdoor weigerden verschillende spelers van TOP Oss, waaronder Trevor David, om na de wedstrijd waardering te tonen aan het publiek. David zei dat hij zich ongemakkelijk voelde toen hij tussen de vlag liep en had deze zorg jaren geleden al geuit toen hij de vlag voor het eerst zag. Helaas was de vlag in 2023 nog steeds aanwezig.

Laatste nieuws

Ajax heeft met Alex Kroes eindelijk een nieuwe algemeen directeur

Alex Kroes wordt de nieuwe algemeen directeur van Ajax, op voordracht van de RVC van de club. Kroes, de...

Gerelateerde artikelen