donderdag, mei 2, 2024

Almere City schrijft gescheidenis: voor het eerst spelen in de eredivisie

Veel gelezen

Afgelopen zondag werd geschiedenis geschreven toen Almere City voor het eerst promoveerde naar de Eredivisie. De club uit Flevoland bezegelde de deal met een 1-2 overwinning op FC Emmen in de returnwedstrijd, na hun eerdere 2-0 overwinning. Helaas betekent deze nederlaag het einde van de weg voor Emmen in de Eredivisie.In de eerste helft kwam FC Emmen dicht bij een vroege voorsprong, maar het schot van Jeremy Antonisse raakte de paal.

Na rust zorgde Almere City er echter voor dat ze geschiedenis zouden schrijven. Rajiv van La Parra en Jorrit Smeets scoorden binnen twee minuten na elkaar om de promotie veilig te stellen. Hoewel Jari Vlak er in slaagde om een snel doelpunt te scoren om de wedstrijd gelijk te trekken, bracht dit de bezoekers niet van de wijs.

De ambitie van Almere City heeft ervoor gezorgd dat ze de afgelopen jaren gestaag zijn opgeklommen in de Keuken Kampioen Divisie. Hun promotie is het hoogtepunt van deze indrukwekkende reis. De club, opgericht in 2001 als onderdeel van een omnidivisie, heeft een uniek en bijzonder verhaal als jongste profclub van Nederland.

Een van de jongste profclubs van Nederland

In 2005 speelde FC Omniworld, nu bekend als Almere City, als amateurs. Met financiële steun van Lesley Bamberger, een vastgoedmagnaat, maakte de club echter gestage vorderingen. Onlangs eindigde het team onder leiding van coach Alex Pastoor als derde in de Keuken Kampioen Divisie.Helaas is er al na één jaar een einde gekomen aan het verblijf van FC Emmen in de Eredivisie, waardoor trainer Dick Lukkien weemoedig achterblijft. Lukkien werkte zeven jaar bij De Oude Meerdijk en leidde de club in 2018 naar de allereerste promotie. Volgend seizoen staat Lukkien met zijn nieuwe ploeg, FC Groningen, tegenover FC Emmen in de tweede klasse.

Voorafgaand aan zijn laatste wedstrijd als trainer van FC Emmen riep Lukkien het thuispubliek op om zijn ploeg te steunen, wetende dat de griezelige sfeer in het stadion een factor kan zijn. De fans reageerden met luid gejuich, maar het had weinig invloed op de wedstrijd. Ondanks een levendige start had FC Emmen het moeilijk tegen Almere City. Na een 2-0 voorsprong namen de bezoekers genoegen met verdedigen.