woensdag, april 24, 2024

Voorzitter politiebond ziet algeheel uitverbod van voetbalsupporters wel zitten

Veel gelezen

Nederlandse voetbalfans doen er verstandig aan om zich eens wat vaker achter de oren te krabben. Zeker nu de voorzitter van de Nederlandse Politiebond (NPB) het sein 5 voor 12 heeft gegeven door te stellen  dat hij de voorkeur heeft voor een totaal verbod op het bezoeken van uitwedstrijden voor voetbalfans. In een interview met het Algemeen Dagblad zei Jan Struijs, de voorzitter van de NPB, dat de politie zo onder druk staat dat het tijd wordt om krachtige keuzes te maken. Struijs zei dat de bonden al verschillende keren bij burgemeesters hadden aangedrongen op deze maatregel, maar tot nu toe wordt daar zelden of nooit gehoor aan gegeven.

“De politie staat onder zware druk en moet keuzes maken,” zei Struijs. “Nu het einde van het seizoen nadert, merk je dat de spanning oploopt en dat niet alle supporters hun emoties onder controle kunnen houden”. Het voorstel van de NPB om uitfans te verbieden is een reactie op de toenemende onrust en geweld bij Nederlandse voetbalwedstrijden. De politie is al overbelast en kan het zich niet veroorloven middelen in te zetten voor taken die aan anderen kunnen worden overgelaten.

Het gaat hier wel om de veiligheid van voetballiefhebbers en politiemensen

Het verbod op uitfans zou waarschijnlijk op veel verzet van fans stuiten, omdat het hen zou beletten naar uitwedstrijden te reizen en de spanning van het meereizen met hun team te ervaren. Het voorstel van de NPB is echter ingegeven door de wens om de veiligheid van alle betrokkenen te waarborgen.

Wanneer je incidenten als die in  mei vorige jaar in  Den Haag bekijkt, is het niet moeilijk te begrijpen waarom de NPB het verbod wil invoeren. Op die dag brak er geweld uit bij een wedstrijd van ADO Den Haag en botsten fans van beide teams met de politie. Er werd met vuurwerk en stenen gegooid en politieagenten werden bekogeld en gearresteerd.

Burgemeester Sybrand Buma van Leeuwarden nam vorige maand het ongekende besluit om uitfans de rest van het seizoen te verbieden om wedstrijden van SC Cambuur bij te wonen. Het is een drastische maatregel, maar een die genomen moest worden om de veiligheid van alle betrokkenen te waarborgen. Eentje die door de NPB dus wordt toegejuigd. 

 

Laatste nieuws

Ajax heeft met Alex Kroes eindelijk een nieuwe algemeen directeur

Alex Kroes wordt de nieuwe algemeen directeur van Ajax, op voordracht van de RVC van de club. Kroes, de...

Gerelateerde artikelen