Uit onderzoek van de KU in Leuven blijkt dat voetballers met een donkere huidskleur vaker de rode kaart te zien krijgen dan spelers met een lichte huidskleur. Het onderzoek richtte zich op het seizoen 2019-2020 en nam alle wedstrijden uit de Belgische Jupiler Pro League mee. Uit het onderzoek bleek niet alleen dat donkere spelers vaker rood krijgen, ook beginnen zij vaker op de bank en krijgen ze gemiddeld minder speeltijd dan hun medespelers met een lichte huidskleur.
De impact van racisme op het voetbal in België is onmiskenbaar. Volgens de studie heeft 37,3% van de jonge voetballers in België te maken met discriminatie. Voetballers van Afrikaanse afkomst zijn oververtegenwoordigd in de aanval en blanken zijn vaker te vinden in de verdediging en in het doel, wat de systematische discriminatie weerspiegelt die in de sport bestaat.
Aanpak zal van binnenuit en de supporters moeten komen
De resultaten van het onderzoek herinneren er grimmig aan dat racisme een probleem blijft in het voetbal. Om dit probleem aan te pakken is het essentieel dat bestuursorganen zinvolle stappen ondernemen om ervoor te zorgen dat spelers van alle achtergronden gelijke kansen en toegang tot de sport hebben. Dit kan bijvoorbeeld door initiatieven te nemen op het gebied van diversiteit en inclusie, door coaches meer training en steun te geven op het gebied van racisme en discriminatie, en door meer middelen beschikbaar te stellen om spelers van alle achtergronden te ondersteunen.
Uiteindelijk moet de strijd tegen racisme in het voetbal beginnen bij de fans. Door een cultuur van inclusie en respect te creëren, kunnen fans helpen om van voetbal een gastvrije omgeving voor alle spelers te maken. Het is essentieel om te onthouden dat elke speler respect verdient, ongeacht zijn achtergrond of nationaliteit. Door dit te doen kunnen voetbalfans ertoe bijdragen dat iedereen van het mooie spel kan genieten en dat iedereen een gelijke kans heeft om te slagen.