dinsdag, juni 18, 2024

Bondscoach Koeman maakt selectie naar aanloop EK 2024 bekend

Veel gelezen

Op 23 maart speelt Nederland zijn eerste kwalificatiewedstrijd tegen Frankrijk voor plaatsing op het Europees Kampioenschap dat in juni volgend jaar in Duitsland zal worden gehouden.  Drie dagen later, op 27 maart, is  vervolgens Gibraltar de tegenstander van Oranje. Bondscoach Ronald Koeman maakte gisteren de selectie bekend voor deze eerste serie wedstrijden.

De totale selectie bestaat uit 37 spelers, waaronder een aantal nieuwkomers, oude bekenden  en vaste krachten. Koeman gaf aan dat het vrij grote aantal spelers dat is geselecteerd mede komt doordat er nog een aantal  twijfelgevallen  zijn, met name wanneer het gaat om  fitheid en wedstrijdritme.

Luuk de Jong zal er niet bij zijn

Verrassend en teleurstellend is de zekerheid dat Koeman geen beroep zal kunnen doen op Luuk de Jong. De 32-jarige international gaf aan zich niet meer beschikbaar te stellen voor het Nederlands Elftal. Hij wil zich de komende  jaren  volledig richten op PSV en  heeft Koeman dit persoonlijk meegedeeld. Luuk de Jong speelde in totaal 39 interlands voor Oranje. Zijn laatste wedstrijd was de wedstrijd tegen Argentinië tijdens het WK 2022. Koeman geeft aan dat hij verrast was door het besluit van De Jong, maar alle begrip heeft voor het feit dat De Jong zich vooral wil richten op PSV.

Nieuwkomers allemaal van Feyenoord

Koeman selecteerde drie spelers die allemaal bij Feyenoord voetballen om af te reizen naar Frankrijk waar de eerste wedstrijd zal worden gespeeld. Hij selecteerde middenvelder Matts Wieffer, aanvaller Lutsharel  Geertruida en verdediger Quilindschy Hartman. Koeman verklaarde dat hij genoten heeft van de intensiteit die de drie spelers bij Feyenoord laten zien. Willem van Hanegem voorspelde voor de heren al een uitnodiging  voor het Nederlands Elftal, gezien het uitmuntend spel en de belangrijke rollen die de drie spelers in korte  tijd  hebben opgeëist binnen het team van Feyenoord.

Koeman heeft vooral vleugelspelers nodig

Koeman, die voor de tweede maal als  coach van het Nederlands Elftal mag aantreden, maakte er geen geheim van dat zijn voorkeur gaat naar het spelen  in een 4-3-3-systeem. En daarbij heb je vleugelspelers nodig. Van Gaal kwam in de aanloop naar het Wk tot de conclusie dat het aanbod aan fitte en bepalende vleugelspelers op rechts te wensen over liet. Cody Gakpo, Steven Bergwijn, aangevuld met Xavi Simons en Steven Berghuis zouden die posities bij de wedstrijd tegen  Frankrijk moeten gaan innemen.

Er valt genoeg te winnen voor Koeman

“Er gaat wat veranderen”, waren de woorden in 2019 toen Koeman voor het eerst bondscoach van Oranje werd. En ook nu is het direct duidelijk dat hij opnieuw kiest voor verandering door het systeem van voorganger Van Gaal los te laten en te kiezen voor een meer aantrekkelijk aanvallend systeem. Wat resultaten betreft, liet het systeem van Van Gaal niets te wensen over. Van de twintig laatste interlands verloor Oranje er, met uitzondering van de strafschoppenserie tegen Argentinië, niet een. Ook het uiteindelijke resultaat op het WK in Qatar voldeed aan alle verwachtingen.

In tegenstelling tot de situatie bij zijn eerste aantreden, waarin het Nederlands voetbal vooral zoekende en  uit balans was, heeft Koeman nu een stevige basis waar hij een beroep kan doen op ervaren en fitte spelers.  Door de keuze voor het 4-3-3-systeem lijkt het erop dat hij zich dat terdege realiseert en dat we mogelijk in de aanloop naar het EK mooie en  enerverende wedstrijden  mogen verwachten.

 

 

 

Laatste nieuws

Ajax heeft met Alex Kroes eindelijk een nieuwe algemeen directeur

Alex Kroes wordt de nieuwe algemeen directeur van Ajax, op voordracht van de RVC van de club. Kroes, de...

Gerelateerde artikelen