maandag, maart 20, 2023
Home Blog

Louis van Gaal benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau

0

Louis van Gaal werd onlangs tijdens een speciale avond in Zeist benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau en onderscheiden met het ridderschap van de KNVB, de op één na hoogste onderscheiding binnen de voetbalbond. Een mooi kroon op de carriere van de inmiddels 71-jarige coach  die hiermee werd bedankt voor zijn werk en behaalde prestaties tijdens zijn loopbaan.

Louis van Gaal was maar liefst drie keer bondscoach van het Nederlands elftal, namelijk tussen 2000-2001, 2012-2014 en 2021-2022.

Bijzondere sportieve prestaties

Namens het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport kreeg Van Gaal de onderscheiding van Officier in de Orde van Oranje-Nassau uitgereikt door minister Conny Helder. De KNVB verklaarde dat de onderscheiding een erkenning is voor de bijzondere sportieve prestaties waarmee Van Gaal Nederland op het nationale en internationale toneel heeft vertegenwoordigd, en de impact die dit heeft gehad op de Nederlandse samenleving.

De toekenning van het prestigieuze ridderschap aan Louis van Gaal was zeker een passende manier om zijn bijdrage aan de voetbalwereld te erkennen, zowel in Nederland als op het wereldtoneel. Hij is een ware ambassadeur voor het voetbalspel en het is niet meer dan terecht dat zijn carrière wordt gemarkeerd met zo’n prestigieuze eer.

Van Gaal ontvang eerder al een hoge onderscheiding

In 1997 werd Louis van Gaal al officieel bevorderd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau, een iets lagere, maar net zo’n prestigieuze titel. De toekenning van het nationale ridderschap werd aan Van Gaal uitgereikt door landelijk voorzitter Just Spee, die opmerkte dat “Oranje dankzij jou weer kleur op de wangen heeft. We kunnen weer vooruit.”

Van Gaal was een van de meest succesvolle en invloedrijke voetbalcoaches aller tijden. Gedurende zijn tijd als bondscoach van Nederland won hij 40 van de 63 wedstrijden. Negentien duels eindigden in een gelijkspel en slechts vier wedstrijden werden door Van Gaal en zijn ploeg verloren.

Meest gedecoreerde voetbalcoach

Met zijn nieuwe titel is Van Gaal een van de meest gedecoreerde voetbalcoaches van ons land. Hij staat bekend om zijn inzet om jonge talenten te ontwikkelen en hen te helpen hun volledige potentieel te bereiken. Van Gaal gelooft heilig in het belang van teamwerk en is ervan overtuigd dat men voor goed voetbal vooral goede teamspelers nodig hebt.  Hij heeft de carrières van talloze getalenteerde spelers helpen ontwikkelen en velen van hen zijn inmiddels uitgegroeid tot absolute iconen in de voetbalsport.

De waardering en erkenning van Van Gaals enorme bijdragen aan de voetbalsport werd gevierd op een avond waarop ongeveer honderd genodigden aanwezig waren, waaronder een aantal spelers van de drie selecties waarmee de voormalige bondscoach werkte.

 

Harde woorden van Maurice Steijn aan het adres van Pierre van Hooijdonk

Maurice Steijn was afgelopen maandagavond te gast bij het programma Veronica Buitenspel en het duurde niet lang voordat hij daar duidelijk liet weten hoe hij over Pierre van Hooijdonk  denkt. De trainer van Sparta Rotterdam werd gevraagd naar zijn relatie met de analist en het antwoord was verre van vriendelijk, maar heel duidelijk: “Ik vind hem een klootzak, ja,” zei Steijn openhartig. “Hij is super rancuneus tegen mij omdat ik twee jaar geleden zijn zoon (Sydney van Hooijdonk) niet altijd heb opgesteld, wat zowel voor als na mij ook niet altijd gebeurde. Hij vindt dat hij op tv moet komen om mij en ook Sparta bij gelegenheid naar beneden te halen.”

De spanning tussen Steijn en Van Hooijdonk is geen nieuws, maar de botheid van het antwoord van eerstgenoemde was niettemin schokkend. Het is duidelijk dat Steijn niet veel respect heeft voor Van Hooijdonk, en het is waarschijnlijk dat de voormalige speler van Feyenoord en NAC er net zo over denkt.  De rivaliteit tussen de twee mannen suddert al jaren, en wordt naarmate de tijd vordert alleen maar feller. Het is onduidelijk of de twee zich ooit zullen verzoenen, maar het is duidelijk dat ze niet snel kerstkaarten zullen uitwisselen.

Altijd spreken met een dubbele agenda

Steijn heeft duidelijk gemaakt dat hij zich de laatste tijd een stuk minder aantrekt van de opvattingen van Van Hooijdonk over de zaak. In een interview met de NOS verklaarde Steijn dat het nogal “lachwekkend en zielig” werd om Van Hooijdonk in de NOS-studio te zien, omdat hij vond dat de meningen die hij gaf niet los stonden van zijn eigen gevoelens.

“Kijk dat zegt hij steeds, maar Pierre heeft natuurlijk altijd een dubbele agenda. Hij kan nooit onafhankelijk iets zeggen en het is nu wel een beetje zielig aan het worden”, legde Steijn uit.

Onderzoek wijst uit: voetballers met een donkere huidskleur krijgen vaker rode kaart

0

Uit onderzoek van de KU in Leuven blijkt dat voetballers met een donkere huidskleur vaker de rode kaart te zien krijgen dan spelers met een lichte huidskleur. Het onderzoek richtte zich op het seizoen 2019-2020 en nam alle wedstrijden uit de Belgische Jupiler Pro League mee. Uit het onderzoek bleek niet alleen dat donkere spelers vaker rood krijgen, ook beginnen zij vaker op de bank en krijgen ze gemiddeld minder speeltijd dan hun medespelers met een lichte huidskleur.

De impact van racisme op het voetbal in België is onmiskenbaar. Volgens de studie heeft 37,3% van de jonge voetballers in België te maken met discriminatie. Voetballers van Afrikaanse afkomst zijn oververtegenwoordigd in de aanval en blanken zijn vaker te vinden in de verdediging en in het doel, wat de systematische discriminatie weerspiegelt die in de sport bestaat.

Aanpak zal van binnenuit en de supporters  moeten komen

De resultaten van het onderzoek herinneren er grimmig aan dat racisme een probleem blijft in het voetbal. Om dit probleem aan te pakken is het essentieel dat bestuursorganen zinvolle stappen ondernemen om ervoor te zorgen dat spelers van alle achtergronden gelijke kansen en toegang tot de sport hebben. Dit kan bijvoorbeeld door initiatieven te nemen op het gebied van diversiteit en inclusie, door coaches meer training en steun te geven op het gebied van racisme en discriminatie, en door meer middelen beschikbaar te stellen om spelers van alle achtergronden te ondersteunen.

Uiteindelijk moet de strijd tegen racisme in het voetbal beginnen bij de fans. Door een cultuur van inclusie en respect te creëren, kunnen fans helpen om van voetbal een gastvrije omgeving voor alle spelers te maken. Het is essentieel om te onthouden dat elke speler respect verdient, ongeacht zijn achtergrond of nationaliteit. Door dit te doen kunnen voetbalfans ertoe bijdragen dat iedereen van het mooie spel kan genieten en dat iedereen een gelijke kans heeft om te slagen.

 

Ajax schakelde recherchebureau in om intern lek op te sporen

Het was vorig jaar een chaotische transferzomer voor Ajax Amsterdam. Na het vertrek van Marc Overmars als sleutelfiguur die verantwoordelijk was voor de aan- en verkopen, was het alle hens aan dek voor de Amsterdammers. Zo wilde de nieuwe trainer Alfred Schreuder graag met een volledig spelersbestand aan het seizoen wilde beginnen en moest Ajax snel handelen.

Technisch manager Gerry Hamstra en zijn assistent Klaas-Jan Huntelaar werkten onvermoeibaar om de deals rond te krijgen, maar werden voortdurend gefrustreerd door een mysterieus lek binnen de organisatie. Wat ze ook probeerden, informatie over deals en transfers kwamen in een mum van tijd bij de pers terecht.

De Telegraaf leek een directe lijn met de Mol te hebben

Hoe snel ze ook gingen, elke transferonderhandeling leek op straat te komen voordat ze kon worden afgerond. Gevoelige informatie bereikte binnen de kortste keren de media en het bestuur van Ajax had er genoeg van. Zo was het nieuws over een afgeronde transfers al binnen enkele minuten nadat de deal was beklonken, terug te lezen op het internet. Met name de Telegraaf leek een directe lijn met iemand binnen de organisatie te hebben, aangezien zij vaak als een van de eerste over gevoelige informatie verslag deden.

Volgens NRC schakelden de Amsterdammers een onderzoeksbureau, Hoffmann Bedrijfsrecherche, in om het lek tot op de bodem uit te zoeken. Vergaderruimtes werden op afluisterapparatuur gecontroleerd en iedereen moest zijn of haar telefoon inleveren, zodat berichten konden worden nagetrokken. Helaas leverde het onderzoek niets op. Ondanks de tegenslagen slaagde Ajax er in verschillende belangrijke aanwinsten binnen te halen en kende het een sterke start van het nieuwe seizoen..

 

Gezondheid Abdelhak Nouri volgens familie aanzienlijk verbeterd

Het is een lange en moeilijke weg geweest voor de familie van Abdelhak Nouri sinds zijn tragische hartstilstand tijdens een oefenwedstrijd tegen Werder Bremen in 2017. Tijdens een interview met Ajax Life, gaf zijn broer aan dat het inmiddels al wat beter gaat met het voormalige toptalent van de Amsterdammers. Toen Abdelhak in 2017 in het ziekenhuis werd opgenomen, kreeg hij een zuurstoftekort aan zijn hersenen en werd permanente, ernstige en invaliderende hersenbeschadiging geconstateerd. Sindsdien heeft zijn familie gepleit voor zijn zorg en rechten en actief gevochten om de hem te kunnen blijven verzorgen.

En dat boek nu blijkt de nodige successen. Zijn broer Abderrahim vertelde aan Ajax Life dat zijn gezondheid beter is en dat zijn situatie ook iets is verbeterd. Hij zei: “Abdelhak zet stappen in de goede richting en het gaat veel beter met zijn gezondheid. We zijn hier positief en blij mee.” Abdelhak keerde in december 2019 terug naar huis en krijgt sindsdien zorg en therapie. Abderrahim zei dat de revalidatie van Abdelhak doorgaat. “Hij heeft wat bewegingen kunnen maken met zijn armen en benen, wat heel positief is. Het is een langzaam proces, maar hij boekt vooruitgang. Daar zijn we erg blij mee,” zei hij.

Nouri heeft eindelijk weer wat kleur op de wangen

De familie is ook dankbaar voor de steun die ze hebben gekregen van de Ajax-familie en de bredere voetbal gemeenschap. Abderrahim zei: “We zijn erg dankbaar voor de enorme steun van iedereen bij Ajax, de voetbalwereld en iedereen die Abdelhak en onze familie op welke manier dan ook heeft geholpen.”

De situatie is natuurlijk nog allesbehalve rooskleurig. Nouri laat ons merken dat hij hoort en begrijpt wat er om hem heen gebeurd. En andersom geldt dat hetzelfde. Volgens zijn broer heeft Nouri weer wat kleur op de wangen, lacht hij om grappen en wordt emotioneel wanneer we mooie herinneringen uit het verleden ophalen. 

 

Ex-vriendin Maria Morán doet boekje open over NEC-doelman Jasper Cillessen

De relatie tussen Maria Morán en NEC-doelman Jasper Cillessen is op zijn zachtst gezegd gespannen geweest. Nadat in november 2022 het nieuws bekend werd dat Morán zwanger was geraakt door Cillessen, heeft de Spaanse sportjournaliste een aantal pittige details naar buiten gebracht over de heftige periode direct nadat bekend werd dat ze zwanger was geraakt. Morán deed haar uitspraken tegenover Story, die al eerder verhalen over de onstuimige relatie tussen Morán en Cillessen publiceerde.

Volgens Morán heeft Cillessen haar vanaf het moment dat ze zwanger was geïntimideerd en gechanteerd. “Jasper heeft mij meermaals bedreigd en gechanteerd, zelfs toen ik zwanger was”, zegt ze. “Hij chanteerde me vrijwel dagelijks. Ik mocht ook niet met de media praten.” De twee konden het maar niet eens worden over de alimentatie die betaald zou moeten worden. Volgens Morán toonde Cillessen weinig interesse in de zwangerschap en probeerde hij haar zelfs tot een abortus te verleiden door te beweren dat hij privébeelden van haar zou verspreiden als ze geen abortus zou laten plegen.

“Mensen proberen mij al twee jaar het zwijgen op te leggen”

In een Instagram verhaal schreef Morán dat haar dochter beledigingen heeft moeten verdragen van mensen die al twee jaar lang proberen om mij het zwijgen op te leggen. Volgens Morán zouden deze mensen willen bereiken dat ze zich klein en vies zou voelen en dat ze niets meer dan een hoer was. Ze liet daarbij de naam van Cillessen niet vallen en deed een beetje raadselachtig over wat er nu precies allemaal gebeurd is.

De situatie is steeds meer gespannen geraakt tussen de twee en Morán voelt duidelijk nog steeds de gevolgen van het gedrag van haar voormalige partner. In haar gesprek met Story beschreef ze uitvoerig haar frustraties en maakte ze duidelijk dat ze niet blij was met de manier waarop Cillessen haar heeft behandeld. Morán heeft duidelijk gemaakt dat ze zich niet de mond laat snoeren en dat ze zich tegen Cillessen zal blijven uitspreken totdat hij zijn gedrag verandert. 

 

Expeditie Robinson zit niet te wachten op Eljero Elia als deelnemer en dit is waarom!

Eljero Elia kondigde begin dit jaar aan een punt te zetten achter zijn carrière als profvoetballer. En dat betekent dat hij nu tijd genoeg heeft om zich met allerlei andere zaken bezig kan houden. Meedoen aan het programma Expeditie Robinson, bijvoorbeeld leek de 36-jarige oud-international wel wat. Maar helaas, de redactie van het programma zat niet te wachten op Elia als deelnemer aan het programma.

Veroordeeld voor mishandeling van scooterrijder

Deelname aan het programma was volgens de maker geen goed idee, omdat Elia zich in het verleden meerdere malen schuldig zou hebben gemaakt aan geweldsdelicten. Zo werd hij in 2008 veroordeeld tot een boete van €200,-  voor mishandeling van een scooterrijder waarmee hij ruzie kreeg. Op dat moment speelde de voetballer bij FC Twente. Acht jaar later, toen Elia uitkwam voor Feyenoord werd hij opnieuw in verband gebracht met een mishandeling. Deze zou hebben plaatsgevonden in de nacht na de wedstrijd in de Kuip om de KNVB-beker.

Een 26-jarige man kreeg op het Stadhuisplein klappen en op videobeelden zou Elija zijn vastgelegd. Hij werd door de politie gesommeerd zich te melden op het politiebureau. Toen de speler daaraan gehoor gaf, werd hij aangehouden als verdachte. Elija verbleef één nacht in een politiecel, maar werd uiteindelijk niet veroordeeld.

Veroordeeld na wat zoeken via Google

Elia maakt er geen geheim van dat hij vindt dat Expeditie Robinson niet nauwkeurig te werk  is gegaan: ,,Ze hebben wat gegoogeld en gelezen dat ik in het verleden iemand zou hebben mishandeld. Ik heb het niet gedaan en ben er nooit voor veroordeeld. Maar oké, succes met je programma dan”.  Elia verwijst hiermee naar het incident uit 2016, waar hij inderdaad niet voor veroordeeld werd. Wellicht dat de makers van het programma wat verder hebben gegoogled dan 2016 en zij de geweldsuitbarsting uit 2008 zijn tegengekomen. Hoe het ook zijn mag, de makers willen simpelweg geen risico nemen.

 

Achraf Hakimi aangehouden en verhoord op verdenking verkrachting 24-jarige vrouw

0

Paris Saint-Germain zal het komende tijd mogelijk zonder verdediger Achraf Hakimi moeten doen. De 24-jarige Marokkaanse verdediger van de Franse ploeg is aangeklaagd voor verkrachting van een eveneens 24-jarige vrouw. Afgelopen weekend meldde de vrouw zich bij de politie om aangifte te doen. Volgens haar liep een bezoek aan het huis van de voetballer volledig uit de hand. Wat er precies gebeurd is, wordt door de politie niet bekend gemaakt. De vrouw wist de woning van de voetballer te ontvluchten.

Onder gerechtelijk toezicht gesteld

De Franse justitie meldt dat Hakimi inmiddels is aangeklaagd voor verkrachting. Vorige week donderdag is hij verhoord en vervolgens onder gerechtelijk toezicht gesteld. In Frankrijk betekent dit dat men niet wordt ingesloten, maar men bepaalde activiteiten nog kan doen. Dit betekent onder andere dat Hakimi trainingen van zijn team kan bijwonen. Tijdens een persconferentie gaf coach Christophe Galtier aan dat hij niet op de situatie rond Hakimi kan ingaan en er ook geen uitspraken over wil doen.

Niet de enige bij Paris Saint-Germain met problemen

Achraf Hakimi is niet de enige die bij Paris Saint-Germain onder de loep van justitie ligt. Momenteel loopt er ook een onderzoek naar PSG-baas Nasser al-Khelaïfi. Dit onderzoek, dat geleid wordt door drie rechters, richt zich op beschuldigingen van ontvoering, afpersing en marteling waarbij de hoogste man van de club betrokken zou zijn.  

Aanleiding zijn de beschuldigingen aan het adres van al-Khelaïfi door de Frans-Algerijnse lobbyist Tayeb Benabderrahmane. Hij zou in  2020 zijn gearresteerd door de politie in Qatar en pas na zes maanden en vele martelingen zijn vrijgelaten. Zijn vrijlating was echter alleen mogelijk wanneer hij ermee akkoord zou gaan geen gevoelige documenten over al-Khelaïfi openbaar te maken. Benabderrahmane zou informatie hebben dat Nasser al-Khelaïfi betrokken was bij de toewijzing van het WK aan Qatar.

 

Vitesse dreigt stadion Gelredome uitgezet te worden, slepende rechtszaak dreigt

0

Volgens Vitesse is de huurprijs van 2.15 miljoen die het bedrijf van Van de Kuit, Nedstede, jaarlijks in rekening bracht veel te hoog. Vitesse is van mening dat een half miljoen als jaarlijkse huurprijs meer dan voldoende is. Vele gesprekken volgde, waarin beide partijen niet tot een  overeenkomst kwamen die voor beide acceptabel was. De club zegde daarop de huurovereenkomst op. Vorige week verloor de club en kort geding tegen Nedstede, waardoor de proflicentie van Vitesse op het spel kwam te staan.

Van de Kuit stelde voor bodemprocedure op te schorten

Al eerder startte Vitesse een bodemprocedure tegen Nedstede waarin de vraag of Vitesse eeuwigdurend recht heeft op het spelen in het Gelredome beantwoord zou moeten worden. Na de uitkomst van het kort geding heeft Van de Kuit het bestuur voorgesteld om de bodemprocedure op te schorten, zodat beide partijen de mogelijkheid hebben opnieuw rond de tafel te gaan zitten, maar dan zonder de druk van de bodemprocedure.

Vitesse voelde daar niets voor en dat betekent dat de club vandaag en volgende week weer in de rechtbank zal zitten voor twee zittingen. Van der Kuit verklaarde tegenover het ANP: “Het was van mijn kant een handreiking om samen aan tafel te gaan zitten. Maar Vitesse wil niet meebuigen”.

Gelredome kan zonder Vitesse, andersom wordt een ander verhaal

Van de Kuit heeft alle vertrouwen in de uitkomst van de bodemprocedure. Volgens hem heeft de Arnhemse club de huur opgezegd, zonder dat ze een alternatief voor handen hadden. Ze kunnen dus niet zomaar vertrekken.Volgens Van der Kuit zou het heel jammer zijn wanneer Vitesse het Gelredome zou verlaten, maar zeker niet desastreus. Volgens hem is het Gelredome geen voetbalstadion, maar het grootste theater van Nederland. Wanneer Vitesse uiteindelijk toch zou vertrekken, komt er mogelijk ruimte vrij om bijvoorbeeld meer concerten te geven.

 

Enfant Terribele Mohammed Ihattaren traint weer, maar Juventus wil heel snel van hem af

Mohamed Ihattaren was ooit een van de meest veelbelovende jonge voetbalsterren van deze generatie. Hij speelt al sinds zijn 16e op het hoogste niveau van het Europese voetbal, en wordt geprezen als een van de meest veelbelovende jonge spelers ter wereld. Kenmerkend voor zijn carrière is echter niet alleen zijn opmerkelijke prestatie op de groene mat, maar ook de vele controverse en problemen die de nog jonge speler over zichzelf afroept.

De Nederlandse middenvelder is betrokken geweest bij verschillende incidenten, zowel op als naast het veld. Hij werd in 2019 verbannen uit het Nederlands elftal na een woordenwisseling met een teamgenoot. Op het veld staat hij bekend als een beetje een wildeman die vaak riskante beslissingen neemt die kunnen resulteren in gevaarlijke tackles en roekeloos gedrag. Buiten het veld is er een onderzoek naar hem geweest in verband met racistisch misbruik en hij wordt in verband gebracht met de duistere types uit de onderwereld. Het meest recente onderzoek tegen de speler, die nog onder contract staat bij Juventus, is een aanklacht wegens mishandeling.

Aangehouden, verhoord en heengezonden

Op 13 februari werd Ihattaren door de politie in Amsterdam aangehouden voor een vermeende mishandeling van zijn ex-vriendin Yasmine. De politie deed tevens een huiszoeking, waarbij volgens ingewijden niets opmerkelijks werd aangetroffen. Wel hing er opvallend genoeg na de inval een briefje aan de deur waarop stond dat Ihattaren de sleutel kon ophalen bij het politiebureau. Dat hadden ze hem natuurlijk ook gewoon kunnen vertellen, want de inmiddels 21-jarige middenvelder zat immers op het bureau.

Hij mocht er een nachtje brommen in een politiecel. De rechter-commissaris besloot de volgende dag dat er onvoldoende redenen waren om de voetballer nog langer vast te houden, waarna hij werd heengezonden. Hij wordt door de politie nog steeds als verdachte gezien, maar mag het resultaat van het politieonderzoek dus in vrijheid afwachten.

Zo zonde van al dat potentieel

Hoewel Ihattaren problemen simpelweg over zich af lijkt te roepen, wordt hij door zijn fans nog steeds geprezen om zijn ongelooflijke capaciteiten op het voetbalveld. Hij is een creatieve en onvoorspelbare speler wiens techniek en visie hem een reputatie hebben opgeleverd als een van de beste jonge spelers ter wereld. Hij kan met gemak moeilijke en riskante bewegingen maken en zijn passes en vaardigheid aan de bal zijn absoluut een lust voor het oog. 

Ihattaren, die dus onder contract staat bij Juventus die hem tot eind 2022 uitleende aan Ajax, vierde op de dag van zijn aanhouding nota bene zijn 21e verjaardag. Ihattaren heeft volgens kenners absoluut het potentieel om een van de beste spelers ter wereld te worden, maar wordt daarbij flink gehinderd door zijn gedrag. Verschillende iconen uit de voetbalwereld, waaronder Wesley Sneijder, hebben geprobeerd de jonge speler bij te sturen, maar die trokken al snel hun handen van hem af. Dat deed overigens ook Ajax dat alles behalve zit te wachten op spelers die de focus van het team kunnen verstoren en daarmee mogelijk zelfs de landstitel op het spel zetten.

Juventus wil het liefst gisteren van Ihattaren af

Na zijn vrijlating vertrok Ihattaren vrijwel direct naar Italië waar hij inmiddels weer de trainingen heeft hervat bij Juventus. Wel alleen, afgezonderd van het eerste team, want dat speeltijd er bij het eerste van Juventus niet meer in zit, staat buiten kijf. Naar verluidt laat Juventus onderzoeken of de recente aanhouding voldoende reden is om hem bij de Italiaanse topclub te ontslaan. Is dat niet het geval, dan zit de club nog zeker tot 2025 aan de Nederlands-Marokkaanse enfant terrible vast.