Een opmerkelijk moment tijdens de wedstrijd Feyenoord en Groningen zorgde ervoor dat opnieuw een prominente rol werd opgeëist door scheidsrechter Joey Kooij. De leidsmans zag zich gedwongen om Isak Määttä zijn tweede kaart voor te houden, wat dus betekende dat hij mocht vertrekken. Eerder kreeg hij van Kooij al een gele kaart wegens tijdrekken. Een kaart waar overigens niets op aan te merken was, iets dat niet kon worden gezegd van de tweede kaart die hem werd voorgehouden.
In een duel om de bal tussen Alireza Jahanbakhsh en Isak Määttä kwam eerstgenoemde ten val. Määttä wilde vervolgens de bal wegtrappen, waarbij de bal tegen het lichaam van Jahanbakhsh terecht kwam. Kooij besloot direct tot het trekken van geel, zonder eerst overleg te plegen met de grensrechter die bovenop het incident stond. De grensrechter hield op dat moment de vlag niet omhoog (indicatie van een overtreding) maar gaf een inworp aan. Wellicht dat Kooij daarom besloot niet te overleggen met de grensrechter. Ook de VAR werd niet geraadpleegd en omdat het spel op het moment van de vermeende overtreding niet stillag, had deze ook niet de mogelijkheid om in te grijpen.
Twee interpretaties mogelijk
Scheidsrechter Kooij zag het trappen van de bal tegen het lichaam van Jahanbakhsh als onsportief of gevaarlijk spel, wat een gele kaart zou rechtvaardigen. Supporters van FC Groningen zullen zeggen dat het spel gewoon gaande is en Määttä de bal gewoon weg wil (en mag) trappen. Dat Jahanbakhsh dan vervolgens de bal tegen het lichaam krijgt, is simpelweg onderdeel van het spel. De vraag die de tuchtcommissie van de KNVB zich zal stellen om te bepalen of de uiteindelijke rode kaart terecht was of niet, zal zijn of Määttä bewust de bal tegen het lichaam van Jahanbakhsh schoot. De oplettende kijker zal waarschijnlijk tot dezelfde conclusie komen als de KNVB, namelijk dat het wel degelijk een terechte gele kaart had en dat er sprake was van opzet.
Bij het bekijken van de beelden, wat de tuchtcommissie van de KNVB zeker zal doen, is duidelijk te zien dat Määttä bij het wegschieten van de bal zijn blik duidelijk richt op Jahanbakhsh. Iemand die een ander wil ontzien zal dan de bal met een lop wegschieten, of in ieder geval een poging doen. Määttä lijkt echter bewust de bal tegen het lichaam van de gevallen Jahanbakhsh te willen schieten, wat zoals gezegd op z’n minst onsportief is.
Reputatie Kooij zit hem in de weg
Daags na het incident is voetballend Nederland er van overtuigd dat de rode kaart van Määttä zal worden geseponeerd. Kooij heeft immers een reputatie van rode kaarten die na afloop door de tuchtcommissie van de KNVB werden geseponeerd. Van de laatste vier rode kaarten die de leidsman uitdeelde, werden er namelijk 3 geseponeerd. De kritiek op de leidsman was na de wedstrijd niet van de lucht, maar misschien heeft Kooij, die inmiddels alweer vier jaar in de eredivisie wedstrijden leidt, het dit keer wel gewoon bij het rechte eind.